poniedziałek, 8 września 2014

muffiny jabłkowo-cynamonowe

Muffiny jabłkowo-cynamonowe są są szybkie i łatwe w przygotowaniu a ich smak na długo pozostaje w pamięci. Pamiętajcie, że kuchnia to nie laboratorium, składników nie musi być dokładnie tyle ile jest podane. W przypadku tego przepisu, musiałam nieco zwiększyć ilość kefiru.

Składniki suche:
  • 250g mąki
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • pół tabliczki czekolady pokrojonej na małe kawałki
Składniki mokre:
  • 2 jajka
  • 100 ml kefiru
  • 20 ml oleju
  • szczypta soli
  • dwa jabłka pokrojone w kostkę (dodajemy na końcu)
Wykonanie: 
W jednej misce mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier, cynamon oraz czekoladę i dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy jajka z kefirem, olejem i solą.  Następnie łączymy składniki suche i mokre aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy jabłka.
Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 200 stopni lub do tzw suchego patyczka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz