Składniki:
1. Ciasto- 300 g mąki krupczatki
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
2. Nadzienie
- 2 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu (można zastąpić gotową mieszanki przypraw do szarlotki)
- cukier wanilinowy
3. Pianka
- 3 białka
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Najpierw siekamy mąkę z masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą, później dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części w stosunku 2/3 i 1/3. Owijamy kule ciasta folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy i kroimy, wrzucamy do rondla aby lekko je poddusić. Dodajemy przyprawy. Ubijamy pianę z białek, kiedy będzie już sztywna dodajemy cukier i mąkę, dokładnie mieszamy. Blachę do ciasta natłuszczamy masłem i wylepiamy większą porcją ciasta dół i boki blaszki. Na ciasto wylewamy jabłka i przykrywamy pianką, pozostałą część ciasta ścieramy na piankę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy 40 minut.
Pianka z białek wychodzi bardzo słodka, przez co ładnie wypełnia się z kwaskowatym smakiem jabłek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz