niedziela, 28 września 2014

Jesienna szarlotka pod puchową pierzynką

Nadeszła jesień, a więc idealny czas na pyszną szarlotkę podaną w towarzystwie gorącej czekolady czy kawy, która skutecznie nas rozgrzeje w chłodne jesienne wieczory.

Składniki:
1. Ciasto

  • 300 g mąki krupczatki 
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

2. Nadzienie

  • 2 kg jabłek 
  • 1 łyżeczka cynamonu (można zastąpić gotową mieszanki przypraw do szarlotki)
  • cukier wanilinowy 

3. Pianka

  • 3 białka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Wykonanie:
Najpierw siekamy mąkę z masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą, później dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części w stosunku 2/3 i 1/3.  Owijamy kule ciasta folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy i kroimy, wrzucamy do rondla aby lekko je poddusić. Dodajemy przyprawy. Ubijamy pianę z białek, kiedy będzie już sztywna dodajemy cukier i mąkę, dokładnie mieszamy. Blachę do ciasta natłuszczamy masłem i wylepiamy większą porcją ciasta dół i boki blaszki. Na ciasto wylewamy jabłka i przykrywamy pianką, pozostałą część ciasta ścieramy na piankę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy 40 minut. 
Pianka z białek wychodzi bardzo słodka, przez co ładnie wypełnia się z kwaskowatym smakiem jabłek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz