piątek, 24 października 2014

Tort Maxi King

Tort ten zaspokoi podniebienie każdego smakosza.  

Spód: 
  • 200 g pokruszonych biszkoptów
  • 100 g niesolonego masła
  • 4 łyżki nutelli
Nadzienie:
  • 4 łyżki kajmaku (można zrobić samemu gotując przez 3 godziny zamknięta puszkę mleka skondensowanego)
  • 400 g mleka w proszku
  • 200 ml świeżego mleka
  • 200 g niesolonego masła
  • 150 g cukru
Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka lub śmietanki
Wykonanie:
  1. Wymieszaj pokruszone biszkopty razem z roztopionym masłem i nutellą. Tortownicę
    o średnicy 20-23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep okruchami dno i brzegi tortownicy, odstaw blachę w chłodne miejsce, aby masło i okruchy skleiły się. 
  2. Mleko świeże zagotuj razem z masłem i cukrem, odstaw do wystudzenia. Wystudzona masę zmiksuj razem z mlekiem w proszku na gładki krem. 
  3. Na schłodzony w lodówce spód wylej połowę mlecznej masy, następnie dodaj masę kajmakową (aby trochę ją rozluźnić dodaj odrobinę ciepłej wody i dobrze wymieszaj)
    oraz resztę mlecznej masy.
  4. W międzyczasie przygotuj polewę w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylej na ciasto i posyp posiekanymi orzechami.
  5. Wstaw tort na 2-3 godziny do lodówki, aby wszystkie masy pozastygały.
  6. Tort będzie najsmaczniejszy jeżeli wyjmiesz go z lodówki minimum godzinę przed podaniem. 


Życzę smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz