Tort ten zaspokoi podniebienie każdego smakosza.
Spód:
- 200 g pokruszonych biszkoptów
- 100 g niesolonego masła
- 4 łyżki nutelli
Nadzienie:
- 4 łyżki kajmaku (można zrobić samemu gotując przez 3 godziny zamknięta puszkę mleka skondensowanego)
- 400 g mleka w proszku
- 200 ml świeżego mleka
- 200 g niesolonego masła
- 150 g cukru
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka lub śmietanki
Wykonanie:
- Wymieszaj pokruszone biszkopty razem z roztopionym masłem i nutellą. Tortownicę
o średnicy 20-23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep okruchami dno i brzegi tortownicy, odstaw blachę w chłodne miejsce, aby masło i okruchy skleiły się. - Mleko świeże zagotuj razem z masłem i cukrem, odstaw do wystudzenia. Wystudzona masę zmiksuj razem z mlekiem w proszku na gładki krem.
- Na schłodzony w lodówce spód wylej połowę mlecznej masy, następnie dodaj masę kajmakową (aby trochę ją rozluźnić dodaj odrobinę ciepłej wody i dobrze wymieszaj)
oraz resztę mlecznej masy. - W międzyczasie przygotuj polewę w kąpieli wodnej. Gotową polewę wylej na ciasto i posyp posiekanymi orzechami.
- Wstaw tort na 2-3 godziny do lodówki, aby wszystkie masy pozastygały.
- Tort będzie najsmaczniejszy jeżeli wyjmiesz go z lodówki minimum godzinę przed podaniem.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz